Editura Mediafax

Sunt atâtea moduri de a-ți petrece timpul liber...
Noi te ținem în casă cu titlurile Editurii Mediafax.
Alege cărțile pe care vrei să le achiziționezi și vezi reducerile noastre!

Editura Mediafax
0
Coșul meu

Finalizează comanda

  • Revista Monitorul Apărării și Securității - editia 12/2022, format digital -0.00%

Revista Monitorul Apărării și Securității - editia 12/2022, format digital

Descriere: Dat fiind impactul pe termen lung și proximitatea geografică, am ales să ne ocupăm în acest număr de cea mai însemnată criză politică și militară cu care se confruntă Europa după anii 90, așa cum a caracterizat-o ministrul de externe al Poloniei, Zbigniew Rau.

Categorii: Apărare, securitate

Data publicării: 2022

Dimensiuni: Format digital: PDF

ISSN: 2784-2460

ISSN: L2784-2460

Tip Copertă:

Număr pagini: 54

Preț: 150.00 lei

Descriere

Un Crăciun și un An Nou memorabile
Finalul de an 2021 a fost unul dintre cele mai tensionate pe scena relațiilor internaționale, pentru că lumea a așteptat soluții la două crize majore. Pe de o parte, ne-am afundat în noi dileme de securitate în Europa, din cauza resurgenței Rusiei, iar pe de altă parte, ne-am amânat speranțele de intrare într-o normalitate a vieții politice, economice și sociale din cauza noilor variante de coronavirus și a rapidității cu care acestea au pus stăpânire pe circulația bunurilor, a capitalurilor și a forței de muncă la nivel global.
Dat fiind impactul pe termen lung și proximitatea geografică, am ales să ne ocupăm în acest număr de cea mai însemnată criză politică și militară cu care se confruntă Europa după anii 90, așa cum a caracterizat-o ministrul de externe al Poloniei, Zbigniew Rau. Dialogul ruso-american privind echilibrul strategic, securitatea în Europa și chestiunea vecinătății imediate a Federației Ruse s-au profilat în circuitul analizelor și al știrilor cu intensitate mai mare în luna decembrie a anului 2021. Pentru publicul nostru, am apelat la experți recunoscuți din spațiul est-european, pentru a ne împărtăși punctele lor de vedere referitoare la presiunile politice, militare, economice și de altă natră pe care Rusia le-a exercitat sistematic în ultima parte a anului trecut asupra Ucrainei și a altor state din Vest.
Efortul nostru editorial a fost canalizat în direcția expunerii unor complementarități și a unor elemente inedite care să ajute pe oricare dintre cititorii Monitorului Apărării și Securității să își completeze nevoia de a înțelege ceea ce se petrece în teren și de a-și formula o opinie informată. Este exact ceea ce veți găsi în paginile acestui număr, cu precădere în privința raporturilor dintre Rusia și proximitatea noastră răsăriteană.
În contextul creșterii nivelului de amenințare pe flancul estic al NATO, alături de comentariile și analizele contribuitorilor de excepție pe care i-am invitat ca să ne răspundă la întrebări, am cuprins unghiuri autohtone din care să privim securitatea României și, în mod special, ne-am referit la (in)dependența noastră energetică, siguranța granițelor noastre, capacitățile de reacție pe care România le are și arealul geografic unde, cel mai probabil, va fi următoarea confruntare majoră dintre Est și Vest.
Deși articolele ediției de față au fost finalizate înainte de a afla deznodământul negocierilor ruso-americane de la Geneva, își păstrează meritul de a furniza un cadru de citire a conduitei Kremlinului cu sau fără materializarea reacțiilor occidentale. Am spus că, pe rit nou sau vechi, Crăciunul și trecerea către 2022 vor fi memorabile. De ce? Vă invit să descoperiți răspunsurile, parcurgând paginile celui de-al 12-lea număr al revistei noastre. Acesta este și un prilej pentru ca, împreună cu colectivul editorial al Monitorului Apărării și Securității, să vă urez ca în 2022 să găsiți echilibrul de care aveți nevoie, în toate deciziile pe care le veți lua, deopotrivă în plan profesional și personal. La mulți ani!
Bogdan NICOLAE Redactor șef Monitorul Apărării și Securității

Citate

SUMAR:
  • Securitatea energetică a României este încă pe uscat
  • Moscova împinge spre Vest limitele confruntării cu Occidentul
  • Tentația de face concesii Rusiei slăbește Occidentul
  • Adevărata ciocnire a civilizațiilor se află la Est de România
  • Rusia și-a atins obiectivele în Ucraina
  • Va lăsa Putin Ucraina, fără luptă?
  • Care sunt provocările non-militare de la granițele României?
  • Marea Neagră, pe marginea conflictului